Jestli něco nemám ráda, tak je to nuda a stereotyp. Čas od času si stejně jako mnozí další kladu otázku, co já vlastně dneska podniknu? Jak naložím s víkendem? Jak naložit s večerem? Jak zabavit děti? Přitom jsou doslova desítky a stovky možností, co dělat, ale někdy se zkrátka ne a ne rozhoupat a doslova promarníme čas nečinným civěním na telku nebo brouzdáním po internetu. Pocit z takto stráveného času je pak ale zpravidla hodně bídný, že?

A tak jsem si řekla, že do toho vlítnu aktivně a vypíšu pro Vás mraky možností a tipů, jak se zabavit. Je jasné, že některé tipy jsou více pro ženy, jiné více pro muže, další spíše pro děti, ale i pro seniory nebo celé rodiny či dokonce party kamarádů. Postupně pak budu jednotlivé náměty rozebírat na svém blogu dopodrobna, takže už nikdy nebudete muset řešit, jak se zabavit, protože námětů u mě najdete vždycky spoustu…

Najděte si koníčka
Koníčků je celá řada a rozhodně se na ně podíváme někdy podrobně. Jen namátkou uvedu třeba vaření, zahradničení, sběratelství, myslivost, rybaření, sport, ruční práce, fotografování, lepení modelů atd. Postupně se na podíváme podrobněji.

Něco uvařte nebo upečte
To není rada jen pro hospodyňky, neboť klidně i pánové nebo větší děti mohou členy rodiny překvapit třeba jen úplnou maličkostí, jako je puding, dozdobený třeba ovocem. V ideálním případě můžete připravit nějaký dezert, buchtu, muffiny, ale třeba i koktejl. Zrovna tak můžete něco ugrilovat (napsala jsem mimo jiné článek Jak si co nejlépe vybrat kvalitní gril?)

Dopřejte si pohyb
Sportovce nemusím dvakrát pobízet, aby si zasportovali, ale tato výzva patří i ostatním. Význam pohybu asi nemusím příliš zdůrazňovat, ale nebojte se, nikdo po Vás nechce kdovíjaké sportovní výkony. Vašemu tělu ohromně prospěje i obyčejná procházka na čerstvém vzduchu, plavání, jízda na kole či běh. Velkou zábavou s pohybem je třeba líný tenis (soft tenis). Pokud nepřeje třeba počasí, existuje spousta možností na cvičení doma. Možná je ten pravý čas začít pokukovat třeba i po józe… Více na toto téma jsem se rozepsala v článku Bavte se pohybem a podpořte své zdraví.

Uklízejte
Pro někoho noční můra, pro jiného skvělá relaxace. Čisté prostředí má na člověka skvělý vliv a možností, co doma uklízet, jistě najde každý spoustu. Nemusí jít o pravidelné činnosti jako utírání prachu, luxování nebo vytírání podlahy, ale občas to chce přeorganizovat také náš šatník, sklep, garáž, dílnu nebo půdu. Jak si z uklízení udělat zábavu?

Opravujte a renovujte
Čas od času doma narazíme na něco, co by bylo dobré udělat, až bude trochu toho času… A když je čas, nemůžeme si vzpomenout, co jsme to vlastně chtěli opravit, vyměnit, dokoupit, namazat apod. Doporučuji projít klidně místnost po místnosti a vypsat si, co kde objevíte, že by stálo za renovaci, vymalování, uklizení, vyhození apod. Budete mít tak jasný přehled, do kterého můžete kdykoliv připisovat a škrtat v něm. Důležitý je také z pohledu plánování, protože pokud chcete třeba sami vymalovat, musíte včas zajistit potřebné náčiní a barvy.

Hrajte si s domácími mazlíčky
Pokud máte nějaké zvíře, pak sami nejlépe víte, jak takový zvířecí kamarád dokáže nabít energií a jak je vděčný za každou chvilku, kterou s ním strávíte. Třeba pejska můžete vzít nejen na procházku, ale dopřát mu třeba koupel, procvičit s ním základní povely nebo si zkrátka zablbnout, proběhnout apod. A pokud zvířecího kamaráda nemáte a uvažujete nad ním, zrovna teď je ideální chvíle si na toto téma zjistit nějaké informace a utvrdit se v tom, zda je to skutečně téma pro Vás či nikoliv.

Fotografujte nebo natáčejte
Díky moderním telefonům je pro většinu z nás fotografování či dokonce natáčení videí běžnou rutinou a kdo tomuto kouzlu dosud nepodlehl, může v sobě zkusit fotografa objevit. Pokud Vás toto téma láká, není od věci se v něm zdokonalit a prostudovat si různé možnosti, jaké vlastně Váš fotoaparát nebo mobil má, jak lze tyto materiály pak upravovat, zpracovat apod.

Udělejte si pořádek v počítači
Hodně často odkládané téma, že? Zálohujete pravidelně data? Jste připraveni na situaci, kdy počítač najednou vypoví službu, zaviruje se, nebo z jiného důvodu nebudete mít přístup ke svým souborům? Takovýto pořádek je dobré dělat pravidelně a často, takže pokud jste ho doteď zanedbávali, máte o zábavu postaráno.

Pište kroniku a vyvolávejte si fotky
Člověk snadno zapomene, kdy že to vlastně byl na kterém výletě, jak je to dávno, co kupoval nábytek do obýváku, kdy si vlastně pořídil rybičky nebo kdy jelo dítě poprvé na letní tábor. Psát si podobné události ve Vašem životě nezabere moc času, tedy pokud si vše vedete pravidelně, nejlépe jednou týdně či alespoň měsíčně. Po čase budete nadšení, co vše se ze zápisků dozvíte, co díky jim zůstane dál ve Vaší paměti. Podobné je to s fotkami. V digitálním světě máme tendenci je mít kdesi v souborech a hned tak se k nim nevracet. Soubory ale mohou "zmizet" a Vám nezůstane nic. Vyvolejte si nejhezčí fotky a dávejte do alb. Uvidíte, jak budete mít pěknou vzpomínku a jak rádi pak takové album předložíte rodině, přátelům nebo třeba bývalým spolužákům na třídním srazu.

Luštěte křížovky
Luštění křížovek, osmisměrek nebo třeba sudoku dokáže skutečně pohltit a zabavit, navíc je to činnost, kterou můžete dělat téměř v každém věku. Obtížnost nebo téma lze navíc volit podle svých dalších zájmů či znalostí. Některé časopisy navíc nabízejí křížovky spojené se soutěží, takže můžete být za takovouto aktivitu dokonce i odměněni. Zajímat by Vás mohl můj článek Jak se odreagovat a zábavně relaxovat.

Zapojte se do nějaké soutěže
To byste nevěřili, kolik existuje soutěží. Řada lidí je velmi aktivně vyhledává, zapojuje se do nich a tím pádem i také občas něco vyhraje.

Antistresové omalovánky
Když se řekne "omalovánky", vybavíme si zpravidla jednoduché dětské omalovánky, ale pozor. Také dospělí mají své omalovánky a ty mohou být tedy náhodou i pěkně složité. Ne nadarmo se jim říká "antistresové omalovánky", neboť patří k úžasným relaxačním záležitostem. Vyzkoušejte a můžete posoudit sami. Více v článku U zvířecích omalovánek se skvěle odreagujete.

Čtěte si
Můžete si číst časopis, články na internetu nebo knihu, možností je doslova nekonečně. Internet tak trochu svádí k bezcílnému brouzdání a čtení, takže není od věci si nejprve stanovit, jaké téma Vás vlastně zajímá a na to se pak vrhnout. U knih můžete začít s povídkami, pokud máte obavu, že byste něco rozečetli a pak se na to delší dobu nedostali. Povídku přečtete jedním vrzem a pak už je to na Vás, zda se vrhnete na další nebo ne.

Vzdělávejte se
Někteří opustili školu s nechutí se dál vzdělávat, protože mají vzdělávání spojené se známkami, zkoušením a nezáživnými předměty. Pokud to máte stejně, budete překvapeni, jak člověka dokáže pohltit téma, které si sám zvolí a které mu je blízké. A dnešní formy vzdělávání se a zdokonalování se jsou mnohem pestřejší, než jen z knih. Využít můžete samozřejmě internetu, poslech audio (podcasty), sledování videí a dokumentů nebo dokonce různé online vzdělávací kurzy. Pokud třeba ovládáte cizí jazyk, není od věci si ho čas od času procvičit, abyste naučené nezapomněli. Ideálními náměty pro sebevzdělávání jsou témata jako osobní rozvoj, zdravý životní styl, historie, automobily, móda, hudba apod. Chcete začít hrát na kytaru a nevíte, jak na to?

Něco si namalujte
Kdo rád a dobře maluje, ten jistě tuto variantu uvítá, ale my ostatní se při pomyšlení něco namalovat nejspíš zděsíme. Jenže při tom krásně můžeme zjistit, že naše přesvědčení, že malovat neumíme, je vlastně jen výplod naší fantazie. Stačí pár minut a uvidíte, jak zajímavé výtvory dokážete "spáchat". A i kdyby to žádná extra výtvarná díla nebyla, rozhodně se malováním dobře zabavíte a o to více také pobavíte. A možná se i rádi pochlubíte a pobavíte tak i ostatní. Na malování jsou také různé počítačové programy. Pokud je to tip pro Vás, pak velkou inspiraci Vám může přinést můj příspěvek Kreslení zvířat není tak těžké, když víte, jak na to.

Naučte se nějaké kouzlo
Kdo by neměl rád kouzla. Nepochybně se na ně rádi podíváme, tak proč něčím nepřekvapit ostatní. Zkuste se sami nějaké kouzlo naučit. Na internetu je spoustu návodů a pokud Vás to chytne více, je na toto téma také několik knih nebo dokonce různé kouzelnické sady, kde pak máte návody i kouzelnické rekvizity.

Hrajte společenské hry
Popularita a pestrost nabídky společenských her jasně ukazuje, že tato záliba se těší obrovské oblibě. Pokud si alespoň občas něco nezahrajete, nechápete zřejmě, o čem je řeč… Hry mohou být opravdu návykové, což ale na rozdíl od jiných věcí není vůbec problém. Úžasně se při nich odreagujete, odpojíte se od všech starostí a myšlenky nasměrujete jen a jen na samotné hraní. A i kdybyste zrovna nevyhráli, uvidíte, jak Vás hraní potěší. Hrát můžete sami, ve dvojici, s celou rodinou atd. Skvělé jsou nejen stolní hry, ale také hry venkovní.

Pokořte složité hlavolamy
Ideální záležitost pro chvíle, kdy nemáte po ruce nikoho jiného a chcete se zabavit hlavně sami. Pokořit takový zapeklitý hlavolam může být záležitost nejen na dlouhé minuty, ale dokonce i hodiny. Mějte proto v zásobě dostatečné množství hlavolamů, abyste je mohli střídat podle nálady. Některé hlavolamy mají dokonce návody na rozluštění, takže pokud na jejich řešení nepřijdete sami, můžete se ho naučit podle návodu. Naučit se třeba skládání rubikovy kostky, to už je panečku něco… Hlavolamy můžete vybírat i v našem e-shopu.

Skládejte puzzle
Puzzle můžete skládat sami nebo s pomocníkem. Do čím většího puzzle (tedy spíše čím více dílků bude to puzzle mít), tím déle Vám tato zábava vydrží. Pokud by Vám bylo líto své dílko znovu rozebrat a vrátit do krabice, můžete si z něj vytvořit obraz. Možná jste nevěděli, že pro skládání puzzle můžete využít také speciální podložku. Ta je skvělá v tom, že když puzzle nedokončíte, můžete ho pomocí podložky srolovat a nezabere takové místo. Až budete mít čas opět skládat puzzle, podložku rozbalíte a můžete pokračovat.

Zahrajte si hry na počítači
Pařmeny asi tento "nápad" příliš neoslní, pokud hraní už tak věnují dost času. Je směřován spíš na ty, kteří počítačové hry nehrají. I třeba proto, že dosud neobjevili jejich kouzlo a možností, jaké skýtají. Počítačové hry totiž nejsou jen střílečky. Možností je opravdu neskutečné množství doslova pro každého.

Surfujte po internetu
Pokud jste na internetu často, pak naopak vybírejte z jiných námětů na volnočasové aktivity, ale pokud se k němu příliš nedostanete, jistě na něm objevíte řadu možností, jak se zabavit.

Sejděte se s kamarády
Zajděte s kamarády na jídlo, na pivo, víno, kávu, do cukrárny, nebo jen tak někoho obvolejte či je kontaktujte jiným způsobem, například přes různé chaty apod. Určitě to bude jedna z těch užitečnějších možností, jak dobře strávit nějaký ten čas.

Vyrazte za kulturou
Nedávají něco zajímavého v kině nebo v divadle? Nekoná se zajímavý koncert či výstava? Pokud nejste kulturně moc zběhlý, může to být příjemná změna, nové prostředí, nová zkušenost. Pokud s kulturou máte bohaté zkušenosti, pak Vám tato možnost určitě přijde samozřejmá.

Vyrazte na výlet
Na výlety se dá vyrazit pěšky, na kole, autem, autobusem, vlakem nebo třeba lodí. Možností je během roku spousta, nebo jste snad v okolí Vašeho bydliště už byli všude, kde je něco zajímavého k vidění? Anebo si udělejte v přírodě piknik.

Poslouchejte hudbu
Hudba je doslova balzám na duši, tedy pokud volíte takovou, která s Vámi dokonale rezonuje. Často se při poslechu hudby uzavíráme do takové své bubliny interpretů, tak což právě teď vyzkoušet poznávat nové zpěváky a skupiny? Ať už to bude v rámci Vašeho oblíbeného stylu, anebo vyzkoušejte jiné žánry a třeba budete překvapeni, jaké pecky nově objevíte. Odrazovým můstkem pro Vás může být i můj příspěvek 10 povzbuzujících písniček pro lepší náladu.

Podívejte se na film či dokument
Kdo by neměl rád filmy, že? Vtip je v tom, že pokud koukáte na to, co zrovna nabízí televize, otravuje Vám život pravidelná dávka reklam a ještě koukáte na něco, co Vám předhodil někdo jiný. Což takhle využít možností internetu a vybrat si sami? Ať již podle vlastní zkušenosti nebo na doporučení. Sledováním dokumentů navíc rozšíříte své obzory.

Zkuste ruční práce
Ruční práce jsou kapitola sama pro sebe, protože ručních prací je nepřeberné množství. Můžeme do nich zahrnout pletení, šití, háčkování, vyšívání, batikování, patchwork, drhání a mnoho dalšího. Tématu se týká třeba můj článek Zabavte se kreativně a ještě něco vytvoříte.

Dopřejte si zážitek
Zážitkové dárky jsou v dnešní době velmi populární a pokud o nějakém sníte a nikdo se pořád nemá k tomu, aby Vám ho dopřál, tak si jej dopřejte sami! Nabízí se třeba tandemový seskok s padákem z letadla, zážitková jízda v rychlém luxusním voze, let horkovzdušným balonem, vyhlídkový let v letadle, bungee jumping, plavba lodí nebo třeba pilotování dopravního letadla na realistickém simulátoru. Možností je opravdu hodně a protože by Vás řada z nich ani ve snu nenapadla, nejlépe uděláte, když se na ně podíváte blíže. Dala jsem si tu práci a připravila pro Vás takový přehled: Náměty na zážitkové dárky, kde najdete základní přehled s odkazy na podrobnější informace či další články.

No nebojte, jak mě napadnou zase další možnosti, tak je sem ihned přidám a postupně se všem námětům budu věnovat na svém blogu. Tudíž se nebojte, že byste nevěděli, jak se zabavit…

Hubatá černoška

ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjadřujete souhlas k použití všech cookies. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti