Předposledním jedenáctým měsícem roku je listopad. Název má odvozen od padání listí, které je v tuto dobu pro naše končiny typické. V jiných jazycích se dochoval starý název november, odvozen od novem (devět), coby devátý měsíc původního římského kalendáře.

Listopad má 30 dní a v tomto měsíci jsou například Dušičky nebo přijíždí Martin na bílém koni... Za zmínku stojí také akce Movember, která podporuje zdraví mužů a během níž si muži nechávají narůst knír a ženy si lepí kníry umělé.

V listopadu slaví narozeniny dvě znamení zvěrokruhu. Do 22. listopadu jsou to Štíři, od 23. listopadu Střelci. Pokud se chcete o jednotlivých znameních zvěrokruhu dozvědět více, včetně jmen některých slavných Štírů a Střelců, přečtěte si články, věnované právě těmto znamením. Zde najdete text pro znamení Štíra a zde pro znamení Střelce.

Zajímá Vás, které známé osobnosti slaví v listopadu narozeniny? Mrkněte na můj článek na toto téma.

 

Kdo kdy slaví v listopadu svátek? Jaké jsou významné listopadové dny? To vše zjistíte z našeho přehledu.

LISTOPADOVÉ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY

1. listopad - Mezinárodní den veganství - Zatímco před měsícem 1. října byl Světový den vegetariánství, o měsíc později mají svůj svátek vegani. Jaký je mezi nimi rozdíl? Vegetariáni nejí maso, ovšem vegani krom toho odmítají veškeré potraviny (i další zboží) vyprodukované zvířaty. Ať už je to mléko, vejce, kůže atd. Mezinárodní den veganství připadá na tento den proto, že 1. listopadu 1944 byla založena Veganská společnost ve Velké Británii (The Vegan Society), která právě Mezinárodní den veganství vyhlásila, a to na své padesáté narozeniny v roce 1994.

1. listopad - Svátek všech svatých - Křesťanský svátek, který připomíná všechny svaté a na nejž navazuje také svátek všech zemřelých o den později. Svátek slavili již Keltové, pro něž byl 1. listopad zároveň počátkem roku a měl o to větší symboliku, neboť přelom roku je koncem něčeho starého a zároveň novým začátkem. Vztah mezi zemřelými a živými měl tedy o to silnější "náboj". Mnohé svaté si církev připomíná při jejich samostatných svátcích, ale jelikož svatých je hodně, je téměř nemožné je slavit důstojně všechny v průběhu celého roku. Proto mají svůj jeden společný Svátek všech svatých.

2. listopad - Památka zesnulých - Někdy též nazýván Svátek zesnulých nebo lidově Dušičky. Jelikož je to větší téma, volající po samostatném článku, sepsala jsem jej a nabízím ke čtení.

3. listopad - Mezinárodní den bez pesticidů - Tento den připomíná havárii, k níž došlo v roce 1984 v továrně na pesticidy v indickém městě Bhopálu. Do ovzduší tehdy uniklo přibližně 40 tun methylisokyinátu a dalších jedovatých plynů. Téměř okamžitě bylo usmrceno osm tisíc místních obyvatel. V září 1998 byla v holandském Rotterdamu přijata úmluva o postupu pro užívání určitých nebezpečných látek a pesticidů v mezinárodním obchodu. Česká republika tuto úmluvu podepsala v New Yorku dne 22. června 1999. Pesticidy jsou velké téma i z hlediska ničení života v půdě, prosakování do spodních vod apod.

5. listopad - Mezinárodní den romského jazyka - Romština je starobylá řeč, která patří mezi indické jazyky. Jen v Evropě jí mluví miliony lidí. V tento den je připomínána mnoha způsoby, veřejným čtením apod.

6. listopad - Mezinárodní den prevence ničení životního prostředí v průběhu válek a ozbrojených konfliktů - Mezinárodní den s nezvykle dlouhým názvem vyhlásila OSN (Organizace spojených národů) z důvodu vývoje stále ničivějších válečných strategií a zbraní. Jejich použití v boji může mít dalekosáhlé důsledky nejen na životy lidí, ale i na životní prostředí. Válkami netrpí jen lidé, ale i příroda.

9. listopad - Mezinárodní den boje proti fašismu a antisemitismu - Významný den, který upozorňuje na další z kapitol lidské historie, která by neměla být opomíjena, aby se lidé v budoucnu nevydali podobným směrem znovu. Právě v tento den roku 1938 se odehrála tzv. Křišťálová noc - velký útok proti židům. Připomínáme si, že odsuzování lidí podle jejich rasy, původu nebo vyznání je nesmyslné a nebezpečné.

10. listopad - Světový den vědy pro mír a rozvoj - Vyhlášený v roce 2001 organizací UNESCO kvůli zvýšení informovanosti kolem problematiky získávání prostředků pro vědecké účely. Zároveň je to příležitost informovat širokou veřejnost o prospěšnosti vědy.

11. listopad - Mezinárodní den válečných veteránů - Symbolem tohoto dne je květ vlčího máku, jenž vetknutý do klopy vyjadřuje úctu a vzpomínku na bývalé vojáky a bojovníky. Vlčí mák je symbolem válečných veteránů už od konce první světové války. Jeho červené květy v té době pokrývaly hroby padlých na západní frontě. Den veteránů se slaví v tento den jako připomínka data 11.11.1918,, kdy byla podpisem příměří ukončena 1. světová válka.

12. listopad 2020 (2. čtvrtek v listopadu) - Světový den jakosti (kvality) - Světový den kvality byl poprvé představen Organizací spojených národů v roce 1990. Jeho smyslem je zvýšit povědomí o významu a přínosu kvality pro růst a prosperitu organizací i jednotlivců.

13. listopad - Mezinárodní den nevidomých - Připomínáme si strasti nevidomých lidí, tedy těch, kteří nevidí. Ať již od narození nebo zrak ztratili v průběhu svého života jako důsledek nemoci nebo zranění. Tento den byl vybrán jako vzpomínka na 13. listopad 1745, kdy se narodil Valentin Hauy, zakladatel prvního výchovného a vzdělávacího ústavu v Paříži a zároveň první učitel a vychovatel, který svůj život zasvětil nevidomým dětem. Možná Vás překvapí, že po celém světě je dnes kolem 285 milionů lidí s těžkým postižením zraku, z toho je 39 milionů zcela nevidomých. V České republice je takto postižených zhruba 74 000 lidí.

14. listopad - Světový den diabetu (World Diabetes Day) - Připomíná se od roku 1991 na základě podnětu Světové zdravotnické organizace (WHO) a Mezinárodní diabetické federace. Právě tento den v roce 1891 se v Kanadě narodil lékaž fyziolog a držitel Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu Frederick Grant Banting. Se svým kolegou izolovali hormon inzulín a použili jej na léčbu cukrovky u tehdy 14letého chlapce. Ten se stal prvním člověkem na světě, který byl léčen na diabetes inzulínem. Dnes jsou poznatky medicíny mnohem dále a víme, že existuje několik typů diabetu. Podle statistiky mezi námi žije kolem 200 000 lidí, kteří s diabetem žijí bez toho, aniž by o něm věděli a mohli se včas léčit. Diabates je označení pro skupinu nemocí, které se vyznačují zejména zvýšenou hladinou krevního cukru.

14. listopad - Den bez aut - Smyslem této akce je poukázat na přijatelnější způsoby dopravy a podpořit tak omezování zejména městského automobilismu. Tato akce se koná také v září, kdy je pro změnu Evropský den bez aut jako součást Evropského týdne mobility (ETM).

15. listopad - Den vězněných spisovatelů - Připomínka spisovatelů, kteří za svobodu slova bojovali navzdory nebezpečí, že budou uvězněni. Připomeňme si spisovatele, kteří bojovali i za nás a naši svobodu slova a svobodné vyjadřování názorů, které se sice nemusí líbit vládnoucímu režimu, ale máme na ně právo.

16. listopad - Mezinárodní den tolerance - Respekt si zaslouží všichni lidé bez ohledu na jejich národnost, pohlaví, majetkové poměry a další odlišnosti.

17. listopad - Den boje za svobodu a demokracii - V České republice státní svátek, o němž si můžete více přečíst v samostatném článku.

17. listopad - Mezinárodní den studentstva
17. listopad - Mezinárodní den předčasně narozených dětí
19. listopad - Světový den prevence týrání a zneužívání dětí
19. listopad - Světový den toalet
19. listopad 2020 (3. čtvrtek v listopadu) - Mezinárodní nekuřácký den, Den filosofie
20. listopad - Den industrializace Afriky
20. listopad - Světový den dětí
20. listopad - Světový den chronické obstrukční plicní nemoci
21. listopad - Světový den televize
21. listopad - Světový den pozdravů
21. listopad - Mezinárodní den filozofie
21. listopad - Světový den rybářství
25. listopad - Mezinárodní den za odstranění násilí páchaného na ženách
25. listopad - Mezinárodní den bez nákupů (doporučujeme oslavit nákupem v našem e-shopu)
27. listopad 2020 - 4. pátek v listopadu (Černý pátek) - Mezinárodní den nekupování ničeho
29. listopad - Mezinárodní den solidarity s lidem Palestiny
29. listopadu 2020 - 1. adventní neděle (železná neděle) - Více o adventu najdete v článku Kdy začíná advent 2020?
30. listopadu 2020 v 10:29 hod. - Úplněk - Více téma Kdy je úplněk? rozebírám v samostatném článku.

K některým listopadovým oslavencům jsem připravila samostatný článek, v němž se dočtete několik zajímavostí o daném křestním jméně a jeho slavné nositele. Pokud takový článek k danému jménu vznikl, můžete na něj prokliknout právě přes jméno.

1. listopadu má svátek Felix, Felície
2. listopadu má svátek Tobiáš, Jessica
3. listopadu má svátek Hubert, Teofil
4. listopadu má svátek Karel, Karla, Skarlet
5. listopadu má svátek Miriam, Emerich, Vědunka, Zacharíáš
6. listopadu má svátek Liběna, Leonard
7. listopadu má svátek Saskie, Engelbert
8. listopadu má svátek Bohumír, Bohumíra
9. listopadu má svátek Bohdan, Darek, Božidar
10. listopadu má svátek Evžen, Orest, Noe, Lionel
11. listopadu má svátek Martin, Davor
12. listopadu má svátek Benedikt, Beno, Astrid, Benedikta, Vitold
13. listopadu má svátek Tibor, Brenda
14. listopadu má svátek Sáva, Mladen
15. listopadu má svátek Leopold, Leopoldina
16. listopadu má svátek Otmar, Otomar, Daisy
17. listopadu má svátek Mahulena, Gertruda, Edeltruda
18. listopadu má svátek Romana, Odon
19. listopadu má svátek Alžběta, Běta, Ilsa
20. listopadu má svátek Nikola, Nikol
21. listopadu má svátek Albert, Alberta, Aldo
22. listopadu má svátek Cecílie, Cindy
23. listopadu má svátek Klement, Klementina, Lukrécie
24. listopadu má svátek Emílie, Lothar
25. listopadu má svátek Kateřina, Katrin, Rina
26. listopadu má svátek Artur, Kurt, Konrád, Artuš, Aram
27. listopadu má svátek Xenie, Oxana, Virgil
28. listopadu má svátek René, Renát, Tristan
29. listopadu má svátek Zina, Zinajda
30. listopadu má svátek Ondřej, Ondřejka

ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjadřujete souhlas k použití všech cookies. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti