Svátky, výročí a významné dny:
Rybářství je u nás velmi oblíbená volnočasová aktivita, které se nevěnují pouze muži, ale i mnohé ženy či děti. Světový den rybářství nemá za cíl připomínat pohodové posedávní u vody, ale spíše rybolov coby důležité odvětví potravinářského průmyslu.
Ve světě je vztahován hlavně k mořskému rybářství, které je pro spoustu oblastí významným zdrojem obživy. Mořské plody patří mezi důležité potraviny, což ovšem vede také k přílišnému drancování moří a k problematickému chovu ryb na speciálních farmách. Ostatně i kvůli tomuto tématu byl v roce 1985 Světový den rybářství ustanoven.
U nás má rybářství dlouhou tradici díky chovu ryb hlavně v uměle budovaných rybníkách, které krásně dotvářejí českou krajinu. Našimi nejslavnějšími budovatelirybníků byli Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan či jeho předchůdce Štěpánek Netolický.
Světový den rybářství je příležitost, jak si připomenout důležitost zastoupení ryb v našem jídelníčku, ale i možností ukázat krásu rekreačního rybolovu, spojeného s pobytem v přírodě. Dnes už jen ztěží uvěříte informaci, že třeba v 16. století, kdy se rybníkářství dařilo nejvíce, byly právě ryby nejčastějším jídlem našich předků. Dnes si mnozí na rybu vzpomenou tak akorát na Štědrý den, a to ještě ne všichni.
Maso ze sladkovodních i mořských ryb obsahuje kvalitní bílkoviny je lehce stravitelné a bohaté na vitamíny A a D. Ty přispívají k regeneraci buněk, napomáhají látkové výměně a jsou důležité i pro zdravou pleť a oči. Rybí maso Vám pomůže udržovat fit Váš mozek i srdce, neboť obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Pokud si tedy chcete připomenout Světový den rybářství, není lepšího způsobu, než to oslavit rybou na talíři.