Pátým měsícem v roce je květen s 31 dny. Hned prvního května je mezinárodní svátek práce a zároveň je díky Máchově básni Máj vnímán i jako svátek zamilovaných, kdy je třeba políbit svou slečnu či ženu pod rozkvetlou třešní... Druhou květnovou neděli se slaví svátek matek.


Květen je také měsíc lásky, měsíc požární ochrany a měsícem obětí komunismu. Není bez zajímavosti, že žádný jiný měsíc v běžném roce nezačíná stejným dnem v týdnu jako květen.
 

Od čeho je název května odvozen, Vás zřejmě napadne. Ano, je to od slova kvést, neboť příroda a rostliny začíná krásně kvést a probouzet se. Původně byl květen májem a tento výraz se používá ve spojení se stavbou "májky", která celý měsíc zdobí vesnice. Konají se také májové pobožnosti.

 

KVĚTNOVÉ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY:

 

POHYBLIVÉ SVÁTKY V KVĚTNU:

 

první květnové úterý - Světový den astmatu - V roce 1993 byla ve spolupráci Světové zdravotnické organizace (WHO) a Národního ústavu zdraví USA (NIH) založena Globální iniciativa pro astma (GINA). Motivem pro její založení bylo celosvětově se zvyšující rozšíření průduškového astmatu, zvýšená nemocnost i úmrtnost astmatiků. O pět let později byl poprvé vyhlášen Světový den astmatu. Každý rok je ve znamení tématu, které je pro praxi v péči o astma nejžhavější.

 

1. neděle v květnu - Mezinárodní den ptačího zpěvu - Slaví se u příležitosti příchodu jara, kdy jsou již všichni stěhovaví ptáci zpět ve svých letních domovech a můžeme tak znovu slyšet jejich krásný zpěv. Vítání ptačího zpěvu navazuje na tradici, založenou v roce 1983 v anglickém Birminghamu pod názvem Dawn Chorus Day. Tamní ornitologové tehdy přišli s nápadem přivítat vždy první neděli v květnu přicházející jaro. Akci později převzali partneři BirdLife International v celé Evropě a stala se vůbec nejmasovější ornitologickou akcí vůbec. Česká společnost ornitologická organizuje "Vítání ptačího zpěvu" od roku 1992. Na stovce míst v celé republice jsou vždy připraveny vycházky do probouzející se jarní přírody, leckde doplněné o ukázky kroužkování, výstavky ptačích budek a jinou propagací ochrany ptáků.

 

2. nebo 3. středa v květnu - Květinový den - Oficiální stránky s aktuálními informacemi zde.

2. sobota v květnu - Světový den pro Fair Trade - Věnováno podpoře spravedlivého obchodu - anglicky Fair Trade. Jeho smyslem je si připomenout, že jídlo na našem stole, stejně jako třeba čaj nebo káva pochází od farmářů, kteří velmi tvrdě pracují, aby je pro nás vypěstovali. A přestože pracují tvrdě, ne vždy za svou práci dostanou spravedlivě zaplaceno. Pokud Vás toto téma zajímá, doporučuji web Fairtrade Česko.

2. neděle v květnu - Den matek - Více v článku Druhou květnovou neděli nezapomeňte na Den matek.

3. neděle v květnu - Den památky obětí nemoci AIDS (pochody Světlo pro AIDS) - Tento den si svět připomíná nemoc, která tu je stále s námi a je třeba k ní zodpovědně přistupovat, respektive jí předcházet. Na připomenutí nebezpečí nemoci AIDS a památku jejích obětí se tento den konají různé akce pod názvem "Světlo pro AIDS". Některé domy bývají tuto neděli večer červeně nasvíceny a také veřejnost se k akci může připomenout tím, že zapálí svíčku v okně. Tento den či víkend se koná řada preventivních aktivit, jejich cílem je zvýšit povědomí o infekci HIV a odbourávat předsudky o nemocných apod.

poslední neděle v květnu - Den koní - Koně provázejí naši civilizaci od nepaměti a neměli bychom zapomínat, jak významnou roli ve vývoji lidstva sehráli.

 

KVĚTNOVÉ SVÁTKY:


1. květen - Svátek práce - V socialistickém Československu se tento svátek slavil tak bujaře, že je dodnes vnímán tak trochu s averzí. Přitom byl vyhlášen už v roce 1889 v Americe na počest stávky chicagských dělníků. Nebyla to stávka ledajaká, zapojily se do ní statisíce lidí a při zásahu policie došlo i k několika úmrtím. V komunistických časech se v našich městech konaly prvomájové průvody, což byly okázalé přehlídky všech možných složek, škol, organizací i podniků. Nechyběly alegorické vozy, mávátka, transparenty a hesla. Dnes se někde konají různé parodie na prvomájové průvody.


2. květen - Světový den labyrintů inspiruje veřejnost k procházce a načerpání energie do některého z labyrintů po celém světě. U nás jsou vyhlášeny ty na zámku Loučeň. Nikde jinde na světě nenajdete soubor dvanácti zahradních labyrintů a bludišť, jako právě na Loučni v okrese Nymburk.


3. květen - Mezinárodní den svobody tisku - Není od věci si připomenout, že média by měla být svobodná a nezávislá, neboť jakmile se s informacemi začne manipulovat ve prospěch třeba nějaké politické strany, je to průser.

3. květen - Den Slunce - V tento den si připomínáme význam Slunce pro život na naší planetě. Možná tuto obří planetu bereme jako něco příliš samozřejmého, co na nás jen svítí, a přitom je spolu s vodou základním dárcem života na Zemi.

4. květen - Den Star Wars - Měsíc květen je pro fanoušky Star Wars hodně specifický. V květnu se narodil autor Hvězdných válek George Lucas (14. května 1944) a v květnu měly všechny filmy ze ságy Star Wars premiéru (první díl už v roce 1977). Na Den Star Wars jsou různá setkání fanoušků Hvězdných válek, kam chodí v oblečení s logem Star Wars nebo dokonce v kostýmech svých oblíbených hrdinů a postav. Je zajímavé, jak vlastně Den Star Wars vznikl. Legendární pozdrav "Ať tě provází Síla" (May the force be with you.) zní téměř stejně jako "May the 4th be with you", tedy "Ať tě provází 4. květen." Věrní fanoušci toho využili pro stanovení dne, kdy si Hvězdné války připomínají formou "svátku". Naše produkty s motivy Star Wars najdete v kategorii věnované filmům a seriálům.

4. květen - Mezinárodní den hasičů - Tento den je dnem svatého Floriana, což je patron hasičů, ať již dobrovolných či profesionálních. V rámci oslav se na mnoha místech republiky konají hasičské akce. Připomínáme, že v našem e-shopu najdete také dárky pro hasiče.

5. květen - Den Evropy - Jestli chcete slavit Den Evropy, můžete 5. a klidně i 9. května. První datum připomíná výročí vzniku Rady Evropy, to druhé sahá historií do 9. května 1950, kdy francouzský ministr zahraničních věcí Robert Schuman představil myšlenku mírové spolupráce v Evropě.

5. květen - Evropský den pro rovnoprávnost osob se zdravotním postižením - Připomíná se od roku 1992 a jeho cílem je připomínat široké veřejnosti, že mezi námi žijí také lidé se zdravotním postižením, kterým je třeba umožňovat pokud možno běžný život s co nejmenším počtem omezení.

5. květen - Mezinárodní den hygieny rukou - Zdá se to být jako pěkně praštěný "mezinárodní den", ale vězte, že mytí rukou má veliký význam jako základní preventivní opatření proti přenosu řady infekčních onemocnění. Nevím jak Vy, ale já sama vídám často ve veřejných prostorách osoby, které jsou schopny si po záchodě neumýt ruce. Je třeba si uvědomit, že pokud se takto chová nemocná osoba, přenáší bacily na klikách, sedačkách v hromadných prostředcích a dalších místech. Tak snad není problém si ty pazoury umývat, ne?

5. květen - Mezinárodní den porodních asistentek - Laikovi by se mohl tento mezinárodní den jevit trochu nadneseně, jako by už vyhlašovatelé mezinárodních dnů nevěděli, komu mezinárodní den vyhlásit, ale vězte, že porodní asistentky mají dokonce i svou mezinárodní konfederaci. A právě ta oslavuje svou profesi každoročně 5. května, a to již od roku 1992. On je sice hned 12. května Mezinárodní den ošetřovatelek, ale porodní asistentky byly takto "osamostatněny", aby se na ně nezapomínalo. Jejich profese je velmi důležitá a specifická a právě její mezinárodní den má světu připomenout důležitost zdravotnického personálu v lékařství a význam práce porodních asistentek, mnohdy nedoceněných a přehlížených.

6. květen - Mezinárodní den proti dietám - Někdo to slyší možná poprvé, ale diety jsou něco totálně zbytečného a vedou jen k jojo efektu, kdy po zhubnutí zase váhu naberete a často ještě více než před dietou. Zásadní je změnit své stravovací a pohybové návyky, protože bez nich se zkrátka dobré postavy dosahuje obtížněji...
 

8. května - Den vítězství - Státní svátek.

8. květen - Světový den Červeného kříže
8. květen - Vzpomínkový den na ty, kdo ztratili svůj život během druhé světové války
12. květen - Mezinárodní den informovanosti o fibromyalgii
12. květen - Mezinárodní den ošetřovatelek
12. květen - Mezinárodní den podpory nemocných s chronickým únavovým syndromem
13. květen - Mezinárodní den Falun Dafa
13. květen - Světový den koktejlů
15. květen - Mezinárodní den odpůrců vojenské služby
15. květen - Mezinárodní den rodiny
15. květen - Světový den proti mozkové mrtvici
16. květen - Evropský den Slunce
17. květen - Mezinárodní den proti homofobii
17. květen - Světový den informační společnosti
17. květen - Světový den hypertenze
18. květen - Mezinárodní den muzeí
21. květen - Mezinárodní den kachliček
21. květen - Světový den kulturní rozmanitosti
21. květen - Týden solidarity s obyvateli všech koloniálních území
22. květen - Mezinárodní den biologické rozmanitosti
23. květen - Světový den želv
24. květen - Evropský den parků
25. květen - Den Afriky
25. květen - Geek Pride Day
25. květen - Mezinárodní den počítačů
25. květen - Mezinárodní den ztracených dětí
25. květen - Ručníkový den
25. květen - Týden solidarity s národy bez správního teritoria
28. květen - Světový den her
29. květen - Mezinárodní den příslušníků mírových operací OSN
30. květen - Evropský den melanomu
30. květen - Svátek sousedů
31. květen - Světový den bez tabáku
31. květen - Den otevírání studánek

 

1. května má svátek Jeremiáš, Pamela
2. května má svátek Zikmund, Atanas
3. května má svátek Alexej, Alexa, Alexie
4. května má svátek Květoslav, Florián
5. května má svátek Klaudie, Klaudius
6. května má svátek Radoslav, Radislav
7. května má svátek Stanislav, Stojan
8. května má svátek Zlatan, Zlatko, Zlatomír, Aurel
9. května má svátek Ctibor, Honoráta
10. května má svátek Blažena, Gordon
11. května má svátek Svatava, Svatoslava, Svatomíra
12. května má svátek Pankrác, Vsevolod
13. května má svátek Servác, Ofélie
14. května má svátek Bonifác, Dina
15. května má svátek Žofie, Sofie, Harald
16. května má svátek Přemysl, Přemek, Přemyslav
17. května má svátek Aneta, Paskal, Dětmar
18. května má svátek Nataša, Timea
19. května má svátek Ivo, Celestýn, Alvin
20. května má svátek Zbyšek

 

21. května má svátek Monika - Původ má buď v řeckém "monos", což znamená "jedinečná", ale také "sama", "osamělá". Druhou možností je latinské "monere", tedy přeneseně "rádkyně". A dotřetice je ve hře fénická "bohyně". V hindštině pak "Monika" znamená "poradkyně" ale též "nejistá". Jméno má řadu krásných "domácích verzí", kdy Monikám říkáme také Monča, Monička, Monice, Monuška, Monka, Móňa, Mona či Moni. Anglická nebo italská verze je Monica a třeba francouzská Monique. Jakou Moniku znáte? Nejspíš si vybavíte české zpěvačky Moniku Bagárovou, Absolonovou či Moniku Načeva, případně herečky Moniku Kvasničkovou, Timkovou nebo Zoubkovou. Jméno Monika má také česká modelka Monika Žídková, známá tenistka Monika Seleš či americká herečka Monica Potter. Nerada bych na nějakou Moniku zapomněla, neboť jenom u nás (myšleno v České republice) jich je přes 60 000, což z ní dělá zhruba pětadvacáté nejčastější ženské křestní jméno.


22. května má svátek Emil, Rita, Emilián
23. května má svátek Vladimír, Vladimíra, Želmíra
24. května má svátek Jana, Vanesa
25. května má svátek Viola, Violeta, Urban
26. května má svátek Filip, Filipa, Filipína
27. května má svátek Valdemar, Vadim, Vojslav
28. května má svátek Vilém, Viliam, Vilibald
29. května má svátek Maxmilián, Maxim, Max
30. května má svátek Ferdinand, Elmar
31. května má svátek Kamila, Nila

 

Tak hezké květnové dny!

ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjadřujete souhlas k použití všech cookies. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti