Nevím, kdo to vymyslel, ale dal si s tím opravdu práci... Svatební výročí se totiž pokaždé jmenuje jinak a souvisí to s dary, jaké se k danému výročí dávají. Prvních patnáct let se slaví každý rok a následně po pěti letech až po téměř nemožné osmdesátileté výročí od svatby.

Pojďme si nejdříve jednotlivá výročí vyjmenovat a následně se na ně podíváme trochu blíže.

Zásadní je samozřejmě si vůbec datum svatby pamatovat, s čímž nevěsty zpravidla nemívají problém, zatímco ženichové na to příliš nedbají. Výhodu mají samozřejmě ti, kteří trefí nějaké dobře pamatovatelné datum jako třeba 22. 2. 2022 apod.

Svatební dary k samotné svatbě se neřídí tak "svázanými pravidly" jako při následujících výročích, takže tam by to mělo být prakticky nejjednodušší. U výročí už musíte zapojit hlavu a fantazii o poznání více.

1. výročí - bavlněná svatba
2. výročí - papírová svatba
3. výročí - kožená svatba
4. výročí - květinová svatba (též ovocná svatba)
5. výročí - dřevěná svatba
6. výročí - železná svatba
7. výročí - vlněná svatba (též měděná svatba)
8. výročí - bronzová svatba (též plechová svatba)
9. výročí - hliněná svatba
10. výročí - cínová svatba (též růžová svatba)
11. výročí - ocelová svatba
12. výročí - hedvábná svatba
13. výročí - krajková svatba
14. výročí - slonovinová svatba
15. výročí - křišťálová (též skleněná) svatba
20. výročí - porcelánová svatba
25. výročí - stříbrná svatba
30. výročí - perlová svatba
35. výročí - korálová (nebo plátěná) svatba
40. výročí - rubínová svatba
45. výročí - safírová svatba
50. výročí - zlatá svatba
55. výročí - smaragdová svatba
60. výročí - diamantová svatba
65. výročí - kamenná svatba
70. výročí - platinová (též briliantová) svatba
75. výročí - nebeská svatba či svatba korunovačních klenotů
80. a další výročí - multi-platinová

1. rok - BAVLNĚNÁ SVATBA - První rok manželství jste jistě strávili jako v bavlnce a doufám, že si společného života užíváte tak, jak jste snili, že Váš vztah bude po svatbě vypadat. Doporučenou kyticí k bavlněné svatbě je karafiát. Vzájemně si můžete vyměnit kapesníčky nebo darovat něco z bavlny.

2. rok - PAPÍROVÁ SVATBA - V den druhého výročí Vaší svatby postačí, když svůj druhý společný rok nebudete slavit nějak okázale, ale klidně skromně "papírově". Můžete poslat po vodě papírovou lodičku jako symbol společné plavby a cesty životem anebo třeba vypustit symbolicky papírový lampion štěstí. Nabízí se "svatební bílé" anebo ve tvaru srdce. Zrovna tak si můžete darovat vstupenky, knihy, poukázky atd. Doporučenou květinou jsou konvalinky.

3. rok - KOŽENÁ SVATBA - Třetí rok od svatby máte výročí zvané "kožená svatba", takže se porozhlédněte po něčem z kůže. Stačí drobný náramek, ale můžete vybrat i koženou kabelku, opasek, peněženku apod. Boty se nedoporučují kvůli pověře, že symbolizují rozchod, kdy si každý jde svou cestou... Anebo to pojměte romanticky a dopřejte svému tělu vzájemnou masáž. Doporučenou květinou kožené svatby je slunečnice.

4. rok - KVĚTINOVÁ SVATBA (TÉŽ OVOCNÁ SVATBA) - U příležitosti 4. výročí Vaší svatby si dopřejte oslavu plnou květin a ovoce. Muž jistě zahrne manželku pugetem květin nebo kytkou v květináči, možná připraví netradiční dekoraci s květními lístky, zatímco žena přichystá muži zdravou ovocnou pochoutku. Zrovna tak můžete společně zasadit ovocný strom, který bude dalším ze symbolů Vašeho společného života.

5. rok - DŘEVĚNÁ SVATBA - Pětileté výročí svatby nese označení jako svatba dřevěná. Může to v této souvislosti znít trochu neohrabaně a "tvrdě", ale dřevo je velkým symbolem domova a jeho hřejivého tepla či rodinného domácího krbu. Vymyslet dárek právě ze dřeva jistě nebude žádný problém, neboť možností je opravdu celá řada. Od drobných přívěsků, náramků, přes dřevěné cedulky na zeď, až po dřevěné dekorace či dokonce nábytek.

6. rok - ŽELEZNÁ SVATBA - Po šesti letech spolu oslavíte železnou, či dříve zinkovou svatbu. Pevnost železa připomíná pevnost manželského svazku, který už je prověřen šestiletou zkušeností. Železo je v mnoha výrobcích, ale vymyslet železný dárek není úplně jednoduché, tedy pokud manželce nekoupíte k její jistě velké radosti rovnou auto.

7. rok - VLNĚNÁ SVATBA (TÉŽ MĚDĚNÁ) - Sedmý rok mnozí považují za přelomový a tvrdí se, že přichází větší krize, ale kdo chce mít krize, ten určitě nečeká na sedmý rok a poslouží si dle libosti, my ostatní stále žijeme opájeni láskou a vymýšlíme dárky z vlny. Což tedy vybrat nějaké oblečení? Nabízí se svetřík, šála, rukavice nebo třeba polštář apod.

8. rok - BRONZOVÁ SVATBA (TÉŽ PLECHOVÁ) - Pokud jste až do přečtení tohoto článku měli v hlavě tak akorát svatbu zlatou, stříbrnou a bronzovou, tak Vás jistě překvapí, že ta bronzová není žádné kulaté výročí, ale připomíná osm let Vašeho manželského svazku. Co vymyslíte za bronzový dárek? Že by nějaký přívěšek či jiný šperk? Doporučenou květinou je šeřík.

9. rok - HLINĚNÁ SVATBA - Po devíti letech společného vztahu, respektive manželského vztahu, Vás čeká tzv. hliněná svatba. Tentokrát si nejspíš budete lámat hlavu tím, co koupit z vypálené hlíny, zda nějaký přívěšek nebo třeba hrnek.

10. rok - CÍNOVÁ SVATBA (TÉŽ RŮŽOVÁ SVATBA) - První kulaté výročí se v případě svateb nazývá cínovou nebo též růžovou svatbou. Nejsem úplně zběhlá v dárcích z cínu, takže bych se držela spíše růžové barvy a hledala dárky v růžovém provedení, což je jistě jednodušší. Ale samozřejmě se nemusíte nechat limitovat názvem tohoto výročí a darovat si cokoliv, co Vaší drahé polovičce udělá velkou radost.

11. rok - OCELOVÁ SVATBA - Doporučenou květinou pro jedenácté výročí svatby jsou tulipány, což je konečně květina, s jejímž sehnáním byste neměli mít problém prakticky kdykoliv během kalendářního roku. Tipy na ocelové dárky ode mne nečekejte, já bych to řešila raději něčím stylovějším, ať už tam ocel bude či nikoliv, jen když se na desítku nezapomene.

12. rok - HEDVÁBNÁ SVATBA - Dvanáctý rok patří hedvábné svatbě, jejímiž doporučenými květinami jsou pivoňky. Dámě můžete pánové darovat třeba hedvábný šátek a pokud jste kravaťáci, jistě Vás na oplátku podaruje hedvábnou kravatou. Jiným nápadům se samozřejmě meze nekladou.

13. rok - KRAJKOVÁ SVATBA - Třináctka je v případě Vašeho manželství jistě šťastnou číslicí a dobrým rokem. Výročí nese název krajková svatba, což může znít jako oříšek, ale pánové, není to naopak radost? Což takhle koupit partnerce nějaké hezké krajkové spodní prádlo? Neříkejte, že to neudělá radost Vám oběma... Květina by měla být ideálně chryzantéma.

14. rok - SLONOVINOVÁ SVATBA - Skoro to vypadá, že ten, který vymýšlel tato svatební výročí už vážně nevěděl, co ještě vybrat a napadla ho bůhsuďproč slonovina. Slony raději šetřete a jako každý rok vyberte něco z námi nabízených svatebních darů pro novomanžele a máte vystaráno, no ne?

15. rok - KŘIŠŤÁLOVÁ (SKLENĚNÁ) SVATBA - Po patnácti společných letech oslavíte křišťálovou nebo též skleněnou svatbu. Skleněná alternativa jistě přijde vhod, tedy pokud neplánujete kupovat třeba křišťálový lustr. Dárek ze skla se shání mnohem lépe a třeba v naší nabídce máme různé originální skleničky. A co je velmi pozitivní, doporučenou květinou jsou růže....

20. rok - PORCELÁNOVÁ SVATBA - A jde do tuhého. Dvacet let, to už je pořádná porce a je tedy potřeba dvacáté výročí svatby náležitě oslavit. Což takhle udělat partnerce radost novou sadou nádobí? Ostatně co jiného při porcelánové svatbě, to nádobí si o to vyloženě říká.

25. rok - STŘÍBRNÁ SVATBA - Pětadvacet let, to už je čtvrt století. Vydrželi jste spolu tak dlouho a pořád tomu nemůžete uvěřit? Tak věřte, dočkali jste se stříbrné svatby. Pro stříbrný dárek už pánové budou muset sáhnout hlouběji do peněženky, ale třeba to okecají něčím, co stříbrně jen vypadá. Hlavně, že Vás miluje, ne?

30. rok - PERLOVÁ SVATBA - Třicáté výročí svatby nese název perlová svatba a ženy mohou doufat, že od své drahé polovičky dostanou třeba perlový náhrdelník nebo prsten s perlami. Možná muž zaperlí jiným způsobem, ostatně ne každá žena je z perel u vytržení a bude ráda i za méně okázalejší dar.

35. rok - KORÁLOVÁ (NEBO PLÁTĚNÁ) SVATBA - Pětatřicet let společného života už je opravdu hodně romantická dávka vytrvalosti, neboť někdejší manželé už nejspíš dospěli do skoro důchodcovského věku a více než korálové dárky je těší radost z vnoučat. To nic nemění na tom, že vyrazit si takhle na nějaký romantický výlet

40. rok - RUBÍNOVÁ SVATBA - Po čtyřiceti letech společného vztahu máte právo plně a zvesela oslavit rubínovou svatbu, která už patří k těm opravdu vzácnějším. Když pánům povím, že rubín je drahokam, zřejmě se jim protočí panenky a budou a předstírat ztrátu paměti, kdy že se to vlastně ženili...

45. rok - SAFÍROVÁ SVATBA - Když mluvíme o své ženě jako o drahé polovičce, tak nás ani nenapadne domyslet, že "drahou" se stane až při těchto vzácných výročích svatby, kdy se to hemží samými drahokamy jako byl před pěti lety rubín a nyní po pětačtyřiceti letech manželského svazku je to pro změnu safír. Na to aby manžel šetřil celý život, ale nechtěla náhodou manželka safír spíš dříve než takto na stará kolena?

50. rok - ZLATÁ SVATBA - Jestli je nějaké výročí svatby potřeba oslavit opravdu ve velkém stylu, pak je to pověstná zlatá svatba. Půl století společného života je něco, co jste si v době samotné svatby dost možná ani nedovedli představit. Padesát let je pořádná porce a zlatá svatba se těší veliké oblibě. Nejenže se slaví se zlatou dekorací a dávají se dárky ze zlata nebo ve zlaté barvě, ale ti odvážnější uspořádají dokonce "reprízu svatby", mnohdy dotaženou až po slavnostní obřad a svatební hostinu.

55. rok - SMARAGDOVÁ SVATBA - Pětapadesátileté výročí svatby se opět nese ve znamení drahých kamenů a pokud jste perfekcionisti, jistě pánové obdarujete manželku tímto zeleným drahokamem. My ostatní budeme rádi i za květinu a možná i jen za to, že si manžel ještě vzpomene, co bylo před pětapadesáti lety.

60. rok - DIAMANTOVÁ SVATBA - Docela by mne zajímalo, kolik manželství doputuje až k tomuto dalšímu magickému bodu, jenž se po šedesátiletém vztahu nazývá diamantovou svatbou. Tady už se ukazuje výhoda, kdo se bral v mladém věku, protože třicátníci svatebčani už si o diamantové svatbě mohou nechat skoro jen zdát.

65. rok - KAMENNÁ SVATBA - Nedělám si iluze, že někdo čte tyto řádky, věnované pětašedesátiletému výročí svatby, protože to už je opravdu síla, být spolu pětašedesát let. Pokud ji chcete slavit symbolicky, máte spoustu možností, jak s tím naložit, neboť kamenů je kolem nás spousta. I taková procházka po kamenném mostě bude jistě krásnou připomínkou pětašedesátiletého výročí.

70. rok - PLATINOVÁ (TÉŽ BRILIANTOVÁ) SVATBA - Osobně považuji tuto svatbu za absolutní strop toho, čeho je možné se v manželství dožít, takže už asi nemá smysl popisovat další a další výročí, která jsou už hodně hypotetická, neboť i kdybyste se brali ve dvaceti, pak při platinové svatbě je Vám oběma devadesát let a to už je naprostá magie.

ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjadřujete souhlas k použití všech cookies. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti