Měsíc červen má 30 dní a v jeho závěru začíná léto. Pro děti je stěžejní jak jeho začátek, kdy se hned 1. června slaví Mezinárodní den dětí, ale i jeho konec, kdy přichází vysvědčení a začátek dvouměsíčních letních prázdnin.

Červen je ale také měsícem myslivosti jako symbol přelomu jara a léta, kdy je vegetace nejbujnější, noci nejkratší a příroda se v mnoha směrech probouzí do nového života. Zmiňuji to i proto, že u nás najdete právě dárky pro myslivce. Červen je také měsícem neplodnosti, na což navazuje řada zdraví prospěšných akcí. Přiřadit červnu takovou "negativní nálepku" je trochu zvláštní, tak mu raději říkejme "Měsíc reprodukčního zdraví", což je asi lepší verze tohoto označení z dílny Světové zdravotnické organizace (WHO).

Co se názvu měsíce června týče, není úplně jasné, zda vznikl podle červené barvy a červenajících se plodů ovoce jako jsou třešně, jahody, rybíz nebo maliny. Trochu odvážnější jsou tvrzení, že červen je odvozen od červů, kteří v tomto období dělají škody právě na ovoci. Podle jiné verze má v názvu tohoto měsíce prsty dokonce hmyz červec, z něhož se vyrábělo barvivo.

Nejen v češtině jsou názvy šestého a sedmého měsíce (tedy červen a červenec) nápadně podobné. Víte sami, že v angličtině jsou to June a July, německy Juni a Juli atd.

Kdo kdy slaví v červnu svátek? Jaké jsou významné červnové dny? To vše zjistíte z našeho přehledu.

ČERVNOVÉ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY

2. sobota v červnu - Mezinárodní den žonglování - Jestli se chcete naučit žonglovat, nemůžete si vybrat lepší příležitost, kdy začít.
3. neděle v červnu - Den otců - Více se o něm rozepisuji v příspěvku Kdy je den otců?

1. června - Mezinárodní den dětí - Podrobnosti se dočtete v našem článku Mezinárodní den dětí slavíme 1. června.
1. června - Světový den rodičů - Ustanoven teprve od roku 2012. Jelikož v květnu je den matek a v červnu den otců, tak je tento den skoro už zbytečný, ale když je co slavit, tak proč neslavit každý den, že? Mimochodem mrkněte se na mé tipy na dárky pro novopečené rodiče.
1. června - Světový den mléka - Od roku 1958 do roku 2017 se slavil v květnu, ovšem Světová zdravotnická organizace (WHO) jej přesunula právě na první červen, jenž bývá spojen s Mezinárodním dnem dětí. Chce tak utnout neustálé debaty a mýty o údajné škodlivosti mléka. Právě děti by měly denně zkonzumovat alespoň 1000 miligramů vápníku, přičemž jeho hlavním dodavatelem do těla jsou zejména mlékárenské výrobky.

2. června - Mezinárodní den prostitutek - Slaví se již od roku 1975 a osobně doporučuji, aby jej slavily samy prostitutky a ostatní se do oslav příliš nezapojovali, aby to nenadělo spíš víc paseky než užitku...
2. června - Mezinárodní den čistého ovzduší - Úplně si nejsem jistá, jak oslavit něco, co neexistuje. Ale možná se naše měřítka "čistoty" posunula a někdo má pocit, že někde občas někdy ovzduší čisté je.
2. června - Den pozemního vojska - Málokterý významný den má tak velkolepou oslavu, jako právě Den pozemního vojska. V jeho rámci se každý rok (pokud zrovna neřádí nějaký vir) koná jedna z největších prezentací Armády České republiky "Bahna".

3. června - Evropský den jízdních kol - Datum je ustanoveno od roku 1998, nicméně si myslím, že kdo na kole moc nejezdí, ten to asi kvůli nějakému evropskému dni měnit nebude, co? Možná budete překvapeni, že přestože sama kola neprodávám, na téma cyklistika se na mém blogu najde docela dost příspěvků. Třeba jsem se pustila i do tématu, co to vlastně je elektrokolo, jaké je cyklistické desatero nebo že držáky na kola mohou usnadnit uskladnění kol, pokud na ně nemáte moc místa.

4. června - Mezinárodní den dětí, které se staly obětí agrese - Tento den má připomenout, že děti by měly mít své dětství a dětské hry a ne být obětí jakékoli agrese. OSN k vyhlášení (v roce 1982) tohoto mezinárodního dne inspirovaly oběti agrese při izraelském napadení Libanonu.
4. června - Obejmi svou kočku - Teď si asi myslíte, že jsem se dočista zbláznila, když do výčtu významných dnů a svátků napíšu takovou výzvu, ale já si to tedy nevymyslela. Tak to prostě je. Je mi ale divný, že by někdo měl kočku, kterou neobjímá. Na co by ji pak měl? No jestli někdo takový je, tak dnes by tu svou kočku tedy obejmout mohl. Mimochodem věděli jste, že máme i dárky pro milovníky koček? A víte, co na nich je? Kočky!

5. června - Světový den životního prostředí - Tento mezinárodní den pořádá Organizace spojených národů (OSN) s cílem zvýšit povědomí o ochraně životního prostředí. Poprvé byl pořádán v roce 1974, aby upozornil na vzrůstající problémy životního prostředí od znečišťování vod a globální změny klimatu po udržitelnou spotřebu nebo i ilegální obchod se zvířaty. To si vemte, v jak šíleném stavu by naše životní prostředí bylo, kdyby se vůbec neřešilo... Řeší se to zjevně dlouho a stejně jsou výsledky velmi žalostné.
5. června - Den rozvoje a vzdělávání dospělých - Spousta lidí si myslí, že odchodem ze školy pro ně otázka vzdělávání končí a stávají se spíše pasivními příjemci toho, co se na ně valí z médií. Není proto od věci si občas i třeba prostřednictvím Dne rozvoje a vzdělávání dospělých připomenout, že bychom se měli rozvíjet v každém věku. Vidíte, já jsem třeba v pětadevadesáti začala studovat gympl.

7. června - Mezinárodní den čokoládové zmrzliny - Čokoládová zmrzlina je hned po vanilkové nejoblíbenějším druhem zmrzliny a možná Vás překvapí, že to vůbec není nějaký novodobý výdobytek, ale docela stará záležitost. Jeden z prvních receptů na čokoládovou zmrzlinu totiž pochází již z roku 1692 z italské Neapole. Proč svůj mezinárodní den nemá právě nejoblíbenější vanilková zmrzlina, to opravdu netuším, zřejmě nemá tak vlivné přátele na důležitých místech jako její konkurentka.

8. června - Světový den oceánů - OSN jej vyhlásila roku 1992 a jeho smyslem je připomínat si důležitost oceánů a moří pro život na této planetě. Slaví se bohužel málo, takže lidé vesele ničí ekosystém oceánů a co tam končí plastů, o tom snad raději ani nebudu mluvit, nebo se zase rozbrečím. Dvacet let připomíná nějaký "den" a k čemu to vede? Úředníci umí vyhlásit Světový den oceánů, ale tím jejich schopnosti zjevně končí...

8. června - Den nejlepších přátel - Jestli máte nějakého nejlepšího přítele nebo přítelkyni, tak nezapomeňte oslavit "Best Friends Day".
8. června - Světový den boje proti nádorů mozku
9. června - Mezinárodní den archivů
9. června - Den kačera Donalda
10. června - Vyhlazení obce Lidice
10. června - Den ledového čaje
11. června - Mezinárodní den pletení na veřejnosti
12. června - Den červených růží
12. června - Mezinárodní den boje proti dětské práci
14. června - Světový den dárců krve - O tomto významném dni jsem se více rozepsala v článku Dne 14. června je Světový den dárců krve.
15. června - Světový den větru
15. června - Světový den proti násilí na seniorech
15. června - Mezinárodní den odpůrců vojenské služby
16. června - Den afrického dítěte
16. června - Evropský den židovské kultury
16. června - Mezinárodní den měkkého karamelu (National Fudge Day)
17. června - Mezinárodní den boje proti suchu a rozšiřování pouští
17. června - Světový den sdělovacích prostředků
18. června - Autistický den hrdosti
19. června - Mezinárodní den rovnosti žen a mužů - Tento den podporuji všemi deseti. Myslím si, že i muži by měli rodit děti, pomoci ženám s kojením, nosit podprsenky, lakovat si nehty a spoustu dalších věcí, abychom si byli rovni.
20. června - Světový den uprchlíků
20. června - První letní den - Pokud si myslíte, že jsem se o den spletla, tak vězte, že nespletla. Více jsem se o prvním letním dni rozepsala v článku Kdy začíná léto?
21. června - Den hrdosti
21. června - Selfie day - Více jsem se rozepsala v příspěvku Dne 21. června je Selfie day.
21. června - Mezinárodní den jógy
21. června - Mezinárodní den triček
21. června - Mezinárodní den trpaslíků
21. června - Světový den hudby
22. června - Mezinárodní den bez kalhotek
23. června - Mezinárodní den vdov
23. června - Světový den házené
23. června - Mezinárodní olympijský den
23. června - Mezinárodní den růžové barvy
23. června - OSN pro den veřejné služby
24. června - Mezinárodní den pralinek
25. června - Světový den námořníků - Zajímavosti k tomuto významnému dni jsem připravila v samostatném článku Dne 25. června je Světový den námořníků.
26. června - Mezinárodní den podpory obětí mučení
26. června - Mezinárodní den boje proti zneužívání drog a nezákonnému obchodování s nimi
27. června - Den památky obětí komunistického režimu
27. června - Den politických vězňů
27. června - Světový den rybářství - Více jsem se o něm rozepsala v příspěvku nazvaném Dne 27. června je Světový den rybářství.
27. června - Den slunečních brýlí
30. června - Den Armády ČR

1. června má svátek Laura, Lora, Loreta
2. června má svátek Jarmil, Jaromil
3. června má svátek Tamara, Kevin, Lešek
4. června má svátek Dalibor, Tara, Fatima
5. června má svátek Dobroslav, Dobroslava, Dobruše
6. června má svátek Norbert, Norman
7. června má svátek Iveta, Slavoj, Slavibor
8. června má svátek Medard, Pěva
9. června má svátek Stanislava, Anabela
10. června má svátek Gita, Margita, Gréta
11. června má svátek Bruno, Barnabáš, Brunhilda
12. června má svátek Antonie, Táňa
13. června má svátek Antonín, Genadij
14. června má svátek Roland, Herta, Rolanda
15. června má svátek Vít, Víta, Senta - Přečtěte si článek Dne 15. června má svátek Vít.
16. června má svátek Zbyněk, Zbyhněv, Zbyňka
17. června má svátek Adolf, Adina, Adolfina, Ada
18. června má svátek Milan, Milana, Milíč
19. června má svátek Leoš, Leo, Leon, Lev, Ruslan
20. června má svátek Květa, Květuše, Flora
21. června má svátek Alois, Aloisie, Lejla
22. června má svátek Pavla, Zaira, Arabela
23. června má svátek Zdeňka, Zdena, Zdenka, Sidonie
24. června má svátek Jan, Jonatan, Dejan
25. června má svátek Ivan, Salome, Fabrizio
26. června má svátek Adriana, Adrian
27. června má svátek Ladislav, Ladislava
28. června má svátek Lubomír, Lubomíra, Lubomil, Serena
29. června má svátek Petr, Pavel, Esmeralda
30. června má svátek Šárka, Vlastimír, Vlastimíra

ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjadřujete souhlas k použití všech cookies. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti